Hydrotherapie / watertherapie voor honden

Verlammingsverschijnselen bij honden

Help! Mijn hond of kat is verlamd met zijn achterpoten. Dit is ontzettend heftig om te zien bij je dier en roept een hopeloos en machteloos gevoel op. Gelukkig is er in veel gevallen nog goede hoop dat je dier met de juiste behandeling uiteindelijk weer zal lopen. Wanneer uw hond of kat geen pijnprikkels meer voelt in de achterpoten moeten we helaas wel terughoudend zijn in onze hoopvolle verwachtingen.

Wanneer er sprake is van verlamming is het belangrijk om direct contact op te nemen met uw dierenarts. Een aantal veelvoorkomende oorzaken zijn een hernia, ruggenmerginfarct of degeneratieve myelopathie.

Opnieuw leren lopen

Wanneer uw dier verlamd is, kan dierfysiotherapie uitstekend werken om weer opnieuw te leren lopen. We zullen beginnen met verschillende oefeningen om het zenuwstelsel te prikkelen om herstel te stimuleren. Herhaling is hierbij erg belangrijk, dus krijgt u verschillende oefeningen mee om thuis uit te voeren.

Hydrotherapie is een essentieel onderdeel in geval van een verlamde achterhand. Uw dier kan namelijk in het water véél sneller een loopbeweging maken dan op het land!

We maken gebruik van verschillende eigenschappen van water:

  • Door de opwaartse druk van het water wordt uw dier gewichtlozer en kan de achterhand makkelijker omhoog gehouden worden (in het begin nog met ondersteuning)
  • We maken gebruik van het principe ‘tail suction’. Wanneer de voorpoten naar voren bewegen ontstaat achter de voorpoten een negatieve druk wat zorgt voor een aanzuigende kracht en worden de achterpoten mee naar voren ‘getrokken’ door het water
  • De druk van het water op het lichaam prikkelt ook het zenuwstelsel
  • Een hond of kat die verlamd is (geweest), verliest ontzettend snel spierkracht van de achterhand omdat deze niet gebruikt wordt. Iets verder in de revalidatie zal door de weerstand van het water deze spierkracht sneller opgebouwd kunnen worden.
“‘Voor een optimaal herstel na een verlamming van de achterhand is fysiotherapie en hydrotherapie van essentieel belang.”