Kattenfysiotherapie - praktijk in Rotterdam, Middelharnis en Rucphen

Rugpijn bij huisdieren

Moeilijk overeind komen, niet meer willen springen, zwalken met de achterhand, een lager gedragen staart en/of een pijnlijke reactie bij het aaien over de rug kunnen allemaal signalen zijn dat uw hond of kat last heeft van rugpijn.

Bij een vermoeden van rugpijn bij uw huisdier is het aan te raden om eerst langs de dierenarts te gaan om aandoeningen zoals spondylose, IVDD of lumbosacrale instabiliteit vast te stellen of uit te sluiten. Met een vastgestelde diagnose kunnen we uw dier gerichter behandelen en dus beter helpen.

In veel gevallen is er echter geen oorzaak bekend vanuit het onderzoek bij de dierenarts, maar zijn er wel (subtiele) signalen dat uw dier niet lekker in z’n vel zit. Uw hond of kat kan dan last hebben van aspecifieke lage rugpijn, ofwel rugpijn zonder een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Er is een disbalans in de spieren door verkeerd belasten van de rug, verminderde of asymmetrische bespiering, compensatie, overbelasting of overgewicht. 

Fysiotherapie kan helpen om deze disbalans op te lossen. De behandeling zal bestaan uit mobilisaties (beweeglijkheid verbeteren) van de wervelkolom, massagetechnieken, oefeningen voor core-stability (de samenwerking van rug- en buikspieren) die u ook zelf thuis kunt toepassen en adviezen over beweging en belasting.

“‘Ook zonder duidelijke oorzaak kan rugpijn vaak worden verholpen bij de dierenfysiotherapeut.”