Hydrotherapie / watertherapie voor honden

Herstel na knie operatie bij honden

Bij mensen is het na een operatie aan een knie of ander gewricht heel normaal om daarna naar de fysiotherapeut te gaan om te revalideren. Bij dieren is dit minstens net zo belangrijk!

Voorste kruisbandruptuur

Je hond loopt mank met een achterpoot. Bij de  dierenarts blijkt dat de voorste kruisband in de knie gescheurd is. De voorste kruisband zorgt dat het onderbeen niet naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen, wat stabiliteit geeft aan het kniegewricht.

Wanneer de voorste kruisband (bijna) volledig is afgescheurd, is er helaas in veel gevallen geen andere optie dan een operatie. Er zijn verschillende operatietechnieken waar uw dierenarts of orthopeed voor kan kiezen, zoals de TTA, TPLO of een teugel.

Rontgenfoto na TTA knie-operatie bij een hond
Röntgenfoto na TTA operatie

Patellaluxatie

Bij patellaluxatie is er sprake van te losse knieschijven. Dit komt vaak voor bij kleine hondjes zoals Chihuahua, Pomeriaan, Maltezer of Jack Russell. Bij een gezonde knie beweegt de knieschijf op en neer door de gleuf van het bovenbeen bij het buigen en strekken van de knie. Wanneer er sprake is van patellaluxatie schiet de knieschijf uit deze gleuf. Er zijn verschillende gradaties van hoe makkelijk de knieschijf uit de gleuf schiet. Bij graad I en II kan fysiotherapie helpen: we versterken o.a. de bovenbeenspier die over de knieschijf heen loopt. Wanneer deze spier sterker is duwt hij als het ware de knieschijf beter op z’n plek. Bij graad III en IV zal dit niet voldoende werken en is er gelijk een operatie noodzakelijk. Fysiotherapie is dan uiteraard wel zinvol voor de revalidatie.

Fysiotherapie

Wanneer uw hond één van bovenstaande operaties heeft ondergaan moet hij of zij revalideren. In eerste plaats is rust belangrijk om het kniegewricht te laten herstellen. Daarnaast willen we dat uw dier niet teveel kracht inlevert. Na 2 weken kan er al gestart worden. Tijdens de behandelingen zullen we advies geven over hoe uw hond veilig kan bewegen, oefeningen voor de geopereerde poot uitvoeren en eventuele compensatieklachten behandelen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot hydrotherapie voor een sneller en beter herstel.

Hydrotherapie na knie operatie

Bij hydrotherapie loopt uw hond door het water in een roestvrijstalen bak met een loopband. Door de opwaartse druk van het water wordt o.a. het kniegewricht relatief onbelast bewogen. Daarentegen worden de spieren extra hard getraind door de weerstand van het water. Een ideale situatie om te herstellen na een operatie.

Indien mogelijk is het aan te raden om vóór de operatie uw hond al een keer aan hydrotherapie te laten wennen. Dan kunnen we vaak al 2 weken na de operatie starten met hydrotherapie. Wanneer een hond nog niet aan de aquatrainer gewend is, en daarom dus mogelijk wat angstig kan reageren, wachten we hiermee tot 6 weken na de operatie.

Maltezer krijgt hydrotherapie in de aquatrainer bij hondenfysiotherapeut Caressa
Maltezer tijdens hydrotherapie in de aquatrainer

“‘Met een goede revalidatie na de operatie zal het dier beter herstellen en is er een kleiner risico op complicaties.”