Fysiotherapie voor honden, katten en paarden

Heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie (HD) is een aandoening aan de heupen wat vaak bij jonge, snelgroeiende honden voorkomt, zoals Duitse Herder, Berner Sennenhond of Labrador Retriever. Bij een gezonde heup vallen de heupkom en heupkop als puzzelstukjes in elkaar.

Bij een heup met heupdysplasie ‘past’ de heupkop niet goed in de heupkom, wat uiteraard voor problemen zorgt. Dit zorgt ook voor vroegtijdige slijtage van het kraakbeen, dus eerder artrose.

Symptomen van heupdysplasie

  • Een smalle, waggelende gang met de achterpoten
  • Stijfheid na het slapen
  • Kreupelheid aan de achterpoten
  • Minder graag rennen of spelen

Diagnose

Om vast te stellen dat uw hond klachten heeft ten gevolge van heupdysplasie is het raadzaam eerst de dierenarts in te schakelen. Deze maakt een röntgenfoto om de positie van de heupkom en -kop te kunnen observeren.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de aandoening zijn er twee opties: een conservatieve behandeling of operatie. In beide gevallen kan fysiotherapie en hydrotherapie helpen!

Er zijn verschillende operaties die toegepast kunnen worden:

  • Bekkenkanteling: Hierbij wordt de heupkom gekanteld, zodat de heupkop er verder in komt te liggen. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd bij jonge honden (onder 1 jaar), aangezien er nog geen artrosevorming aanwezig mag zijn. Dit is een grote ingreep. 
  • Heupprothese: Er wordt een kunstheup geplaatst. Dit is vergelijkbaar met een nieuwe heup bij mensen. Dit wordt vaak bij oudere honden met heupdysplasie gedaan. Bij beide operatie is een goede revalidatie onder begeleiding van een dierenfysiotherapeut belangrijk. 
  • Heupkopresectie: De heupkop wordt verwijderd waarmee de wrijving in het heupgewricht is opgelost. Er komt hier niks anders voor in de plaats. Deze operatie is alleen mogelijk bij wat kleinere honden van maximaal 20-25 kg. De spieren nemen de functie van het gewricht over. Het is daarom belangrijk om deze spieren te versterken met behulp van een dierenfysiotherapeut.

Conservatieve behandeling

De conservatieve behandeling bestaat uit fysiotherapie, behouden van een gezond lichaamsgewicht, supplementen om de gewrichten de ondersteunen (zoals Flexadin of visolie) en eventuele pijnmedicatie/onstekingsremmers in samenwerking met de dierenarts.

Fysiotherapeutische behandeling

De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het ontwikkelen en behouden van voldoende spierkracht van de bilspieren, rugspieren en bovenbeenspieren om de heupgewrichten te ontlasten.

Hydrotherapie kan hier goed bij helpen, aangezien lopen door het water in de aquatrainer ervoor zorgt dat de heupen worden ontlast en de spieren zwaarder getraind worden door de weerstand van het water. Door hier tijdig mee te starten kunnen we mogelijk een operatie voorkomen of uitstellen! Daarnaast zorg ik ervoor dat de heupen zo soepel mogelijk kunnen blijven bewegen en eventuele compensatieklachten, bijvoorbeeld door het veel leunen op de voorhand, worden weggenomen.

Berner Sennenhond krijgt in aquatrainer van hydrotherapeut
Berner Sennenhond in de aquatrainer
“Fysiotherapie en hydrotherapie bij heupdysplasie kunnen mogelijk een operatie voorkomen of uitstellen.”