Hydrotherapie voor honden
Hydrotherapie / aquatraining
Hydrotherapie betekent letterlijk ‘therapie in water’. Dit wordt ook wel aquatraining genoemd. Uw dier loopt door het water in een roestvrijstalen bak met een loopband. De hoogte van het water, snelheid van het lopen en een eventuele hellingshoek kunnen we nauwkeurig instellen naar de beste situatie voor het herstel van uw dier.
Door de opwaartse druk van het water wordt uw hond gewichtlozer waardoor de gewrichten relatief onbelast – en dus zonder pijn – kunnen bewegen. Daarentegen wordt de spierkracht sneller opgebouwd door de weerstand van het water. Dit is een ideale situatie voor honden met artrose of gewrichtsafwijkingen zoals HD of ED.
Na een operatie
Als uw dier wordt geopereerd aan één van de gewrichten kan er middels hydrotherapie eerder worden gestart met de revalidatie. De eerste weken ligt rust op de voorgrond om uw hond goed te laten herstellen. In het water komt er door de opwaartse druk niet teveel druk te staan op het geopereerde gewricht maar worden de spieren eromheen wel sneller getraind. Dit zorgt voor een sneller herstel zodat uw viervoeter weer snel de oude is.
Laat uw dier wel vóór de operatie al wennen aan de aquatrainer. Als hij of zij goed gewend is kunnen we vaak na 2 weken al starten met de revalidatie.
Neurologische problemen
Bij aandoeningen zoals een hernia, ruggenmerginfarct, cauda equina syndroom of verlamming kan hydrotherapie ook uitkomst bieden. Een dier dat (deels of geheel) verlamd is kan in het water veel sneller lopen dan op normale grond. Hydrotherapie draagt bij aan het prikkelen van het zenuwstelsel en het opnieuw leren lopen. Ook katten kunnen hiermee geholpen worden.
Vakgroep Hydrotherapie Hond
Ik ben aangesloten bij de Vakgroep Hydrotherapie Hond (VHH). Dit is een samenwerkingsverband van dierenfysiotherapeuten door heel Nederland die beschikking hebben tot een aquatrainer.